Vad är vaping?

Vaping är en samling av en ånga som skapats av en elektronisk cigarett (e-cigarett) eller annan vaping enhet.

E-cigaretter är batteridrivna rökning enheter. De har patroner fyllda med en vätska som vanligtvis innehåller nikotin, aromer, och kemikalier. Vätskan värms upp till en ånga, som personen inhalerar. Det är därför som använder e-cigaretter kallas “vaping. “
Vilka är hälsoeffekterna av vaping?

Vaping har inte funnits tillräckligt länge för oss att veta hur det påverkar kroppen över tiden. Men hälsoexperter rapporterar allvarliga lungskador hos människor som vape, inklusive vissa dödsfall.

Vaping sätter nikotin i kroppen. Nikotin är mycket beroendeframkallande och kan:

Långsam hjärnans utveckling hos barn och tonåringar och påverkar minne, koncentration, inlärning, självkontroll, uppmärksamhet, och humör
Öka risken för andra typer av beroende som vuxna

E-cigaretter också:

Irritera lungorna
Kan orsaka allvarliga lungskador och till och med dödsfall
Kan leda till rökning cigaretter och andra former av tobaksbruk

Vissa människor använder e-cigaretter för att vape marijuana, THC olja, och andra farliga kemikalier. Förutom irriterande lungorna, dessa läkemedel påverkar också hur någon tänker, agerar, och känner.
Hur fungerar E-cigaretter?

Det finns olika typer av e-cigaretter. Men många människor använder Juul. Denna e-cigarett ser ut som en flash-enhet och kan laddas i en bärbar dator USB-port. Det gör mindre rök än andra e-cigaretter, så vissa tonåringar använder dem för att vape hemma och i skolan. Juuls nikotinhalt liknar en cigarett.
Har du vape varje dag för att bli beroende?

Även om någon inte vape varje dag, kan de fortfarande bli beroende. Hur snabbt någon blir beroende varierar. Vissa människor blir beroende även om de inte https://vape.se varje dag.
Hur är det med E-cigaretter som inte har nikotin?

De flesta e-cigaretter har nikotin. Även e-cigaretter som inte har nikotin har kemikalier i dem. Dessa kemikalier kan irritera och skada lungorna. De långsiktiga effekterna av e-cigaretter som inte har nikotin är inte kända.
Varför ska människor som vape sluta?

Människor som vape behöver rätt motivation att sluta. Att vilja vara den bästa, friskaste versionen av sig själva är en viktig anledning att sluta vaping. Här är några andra:

Okända hälsoeffekter: de långsiktiga hälsokonsekvenserna av vaping är inte kända. Nyligen genomförda studier rapporterar allvarliga lungskador hos människor som vape, och även vissa dödsfall.

Missbruk: beroende i den växande hjärnan kan inrätta vägar för senare beroende av andra ämnen.

Brain risker: nikotin påverkar hjärnans utveckling hos barn och tonåringar. Detta kan göra det svårare att lära och koncentrera sig. Några av hjärnans förändringar är permanenta och kan påverka humör och impulskontroll senare i livet.

Användning av andra tobaksprodukter: studier visar att vaping gör det mer sannolikt att någon kommer att prova andra tobaksprodukter, som vanliga cigaretter, cigarrer, vattenpipa och rökfri tobak.

Gifter (gifter): ånga tillverkad av e-cigaretter är inte gjord av vatten. Ångan innehåller skadliga kemikalier och mycket fina partiklar som inhaleras in i lungorna och utandad i miljön.

Sport: att göra sitt bästa inom idrott. Vaping kan leda till lunginflammation (irritation).

Pengar: vaping är dyrt! Kostnaden för patronerna över tiden börjar lägga till. Istället kan någon spendera pengar på andra saker som de behöver eller njuta av.

Att gå mot tobak företag reklam: många e-cigaretter görs av samma företag som producerar vanliga cigaretter. Deras marknadsföring riktar sig till unga människor genom att göra roliga smaker för e-cigaretter och visar unga, friska människor vaping. De försöker göra barn och tonåringar i dag till sina nya, livstids kunder.
Hur kan barn och tonåringar sluta vaping?

För barn och tonåringar som vill sluta, kan det hjälpa till att:

Bestäm varför de vill sluta och skriva ner det eller lägga det i sin telefon. De kan titta på orsaken (s) när de känner lust att vape.
Välj en dag för att stoppa vaping. De kan lägga den på kalendern och berätta stödjande vänner och familj att de är att sluta den dagen.
Bli av med alla vaping leveranser.
Hämta verktyg (till exempel appar och SMS-program) till sin telefon som kan hjälpa till med cravings och ge uppmuntran medan de försöker sluta vaping.
Överenskommelser tillbakadragande. Nikotinberoende leder till mycket starka sug efter nikotin. Det kan också leda till:
Huvudvärk
Känsla trött, cranky, arg, eller deprimerad
Svårt att koncentrera sig
Svårt att sova
Hunger
Rastlöshet

Tecknen på tillbakadragande är starkast under de första dagarna efter stopp ping. De blir bättre under de följande dagarna och veckorna.
Hur kan föräldrarna hjälpa till?

För att hjälpa barn under stå risken för vaping och ta kontroll över sin hälsa, kan du: