Han hoppades få svar av låssmeden Urban Liljeblad hos Ludvika låscenter.

– Det jag kan rekommendera är att du skickar efter en gratis skyddsplåt från Assa eller köper en av mig. Då förhindrar du att man kan dyrka upp låset som man visade på tv, sa Liljeblad.

Men det finns också bättre – men dyrare – sätt enligt Ludvikabygdens ende låssmed.

– Jag vet att Assa håller på att ta fram en modifierad låskista, som inte går att manipulera så här. Men det bytet får kunden säkerligen bekosta själv. Det är nog inget Assa tar på sig och bara låskistan kostar nog en tusenlapp. Till det kommer arbetskostnaden, påpekar Liljeblad.

Att komplettera det redan befintliga låset i ytterdörren med ett extralås, ett så kallat tillhållarlås med en traditionell nyckel, är ytterligare en metod att höja säkerhetsnivån.

Men det gäller samtidigt att inte låsa om sig så rejält att man inte kan ta sig ut om det börjar brinna i huset.

Urban Liljeblad blev chockad över att det visade sig vara så enkelt att peta upp det lås som marknadsförts av Assa-Abloy som oerhört tryggt och säkert. Han förstår om många husägare inte sov så gott efter programmet i onsdags kväll. Men ändå var det bara några få som i går sökte råd hos Ludvika låscenter.

Kunden Sven pratade om ett konstruktionsfel:

– Tänk om det här låset suttit i en bil, det hade aldrig blivit accepterat av bilköparna.

Att det handlar om en brist i konstruktionen i en del av Evo-låsen håller Liljeblad med om även om han tycker att en låsregel som hakar i är en bra lösning.

Liljeblad gör för övrigt en reflektion kring hur försäkringsbolagen ställer sig om det visar sig att en kund råkat ut för inbrott men att det inte finns några brytmärken på dörren.

– Det är ju lätt att bedrägeri kommer på tal och att bolaget inte vill betala ut några försäkringspengar.

De husägare som har den gamla typen av Assa-lås med rak kolv, kan de känna sig trygga?

– Ja, den låstypen går i alla fall inte att dyrka upp som en del lås av den senare Evo-modellen. Men där gäller det att dörrkarmen sitter stumt så att det inte går att bryta isär dörr och dörrkarm, konstaterar Urban Liljeblad.

Även om det sålts åtskilliga Evo-lås de senaste fem åren är det fortfarande den äldre typen med rak kolv som dominerar i svenska ytterdörrar.

Liljeblad hoppas att Assa-Abloys nästan totala dominans på markanden ska brytas. Och det finns tecken på det. Bland annat försöker tyska Dorma utmana jätten.

– Det vore bra för både oss i branschen och kunderna.

Fakta: Dyrkade upp “säkert” lås på några sekunder…

Världsledade Assa-Abloy har sålt miljoner lås i sin Evo-serie och marknadsför det som det bästa lås man kan sätta i sin dörr. Låstypen är försedd med en så kallad hakregel. Låset är accepterat av försäkringsbolagen och testat av Stöldskyddsföreningen.

Men i onsdagens Uppdrag Granskning i SVT visades att låsserien inte alls håller måttet. Utan någon tidigare erfarenhet lyckades reportern Hasse Johansson på mindre än tio sekunder dyrka upp ett Evo-lås med hjälp av ett bladmått. Även ett antal villaägare ombads ingå i ett test och de gjorde samma obehagliga upptäckt. Deras dyra lås höll inte vad Assa lovat.

Det var i september som en video med signaturen Ghostburglar kom ut på sajten You Tube och där han avslöjade hur man med några enkla handgrepp kan dyrka upp ett Evo-lås, utan att lämna några spår. Videon har fått stort genomslag. Man kan tro att dessa verktyg är svåra att få tag på, men du hittar dem till salu på sajter som Dyrkar.se bland annat.

Men trots att Assa sedan i vintras känt till svagheterna med Evo-serien har man ändå fortsatt att sälja låsen.

Företaget erbjuder nu sina kunder ett gratis skydd, en plåt som täcker dörrspringan och som ska förhindra att låsen kan dyrkas upp.